Trostruko zlato za Bruna Vacku i Tamaru Zulim

pevec

Nakon otkazivanja natjecanja za Prvenstvo Hrvatske planiranog u Zagrebu, Komisija za sportsko penjanje odlučila je posljednje ovogodišnje natjecanje organizirati u Splitu u sportskoj dvorani OŠ Visoka.

Za postavljača smjerova angažiran je Tomaž Rant,

 a kao glavni sudac Slaven Vručinić. U subotu na Prvenstvu Hrvatske u težinskom, nakon nešto težeg muškog kvalifikacijskog smjera koji je iznenadio i neke od favorita u finale je ušlo 7 muškaraca, dok je kod žena njih 4 u finalu.

Pobjednici s oba popeta topa su Tamara Zulim (Mosor) i Bruno Vacka (Pulfer). Njih dvoje su dobar dan imali i u nedjelju na brzinskom tako da su oboje i s prvim mjestima u boulderu trostruki državni prvaci. U težinskom natjecanju kod muških drugoplasirani je Luka Kivela (CAF), dok treće mjesto dijele Goran Matika i Gianfranco Dušić (oba Hiperaktiv). Kod žena druoplasirana je Jelena Dujaković (Marulianus), treća Maja Vukas (RAK). Na brzinskom natjecanju u podjelu medalja su se umješala i dva starija juniora te je Luka Trumbić (Split) osvojio drugo mjesto, a Ivan Vučić (CAF) treće. Kod žena srebrnu medalju osvojila Maja Vukas (CAF), a broncu Enna Peroš (Hiperaktiv). Dvorana OŠ Visoka u kojoj se održavalo je nakon skučenih bouldera pravo osvježenje, jedini nedostatak je što takva dvorana traži puno više publike, a ovaj vikend je u Splitu bio lijepi, sunčani dan. KSP je dogovorila i suradnju s Institutom kineziologije i sporta glede korištenja instrumentarija i provođenja mjerenja motoričkih sposobnosti i antropoloških obilježja natjecatelja u sportskom  penjanju. Tako da su na ovom natjecanju po prvi puta provedena  mjerenja motoričkih sposobnosti  s ciljem upoznavanja natjecatelja  s mogućnostima dobivanja relevantnih  rezultata/informacija  primjenjivih u svakodnevnom radu trenera i instruktora sa natjecateljima svih uzrasnih kategorija. S obzirom na rapidan razvoj i potrebe sportskog penjanja  kao sporta, a u suradnji s prof. D. Čularom nositeljem kolegija sportsko penjanje na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu,   želimo na ovaj način doći do novih informacija i dati doprinos razvoju sportskog penjanja u RH.

Slike s natjecanja možete vidjeti u galeriji slika, zahvale autoru fotografija Karlu Jakiću.

Piše: Anamaria Marović