Crnopac u zimskim uvjetima 06.12. 2009

Zdenkova JameOve nedjelje dva naša člana (Željko i Tonči) odlučila su posjetiti jugoistočni dio Velebita -konkretno Crnopac. Izgledalo je da je to možda zadnji dan  prije zime kada je to moguće napraviti u koliko-toliko ljetnim uvjetima. Ali smo se prevarili………

Prevario se i Tomislav Čanić koji nam je rekao da snijega ne bi trebalo biti previše. Ali pao je u petak i bilo ga je….

Ovim putem obaviještavam članstvo da prilikom prilaza Tatekovom skloništu koriste markiranu stazu koja nije ucrtana na karti . Markacija je dobra ,  a početak   je 100 m iza tunela na cesti Obrovac- Gračac. Dvjesto metara se prati markacija za vrh Crnopac (1403 m) , a zatim se odvaja lijevo i za dva sata ste u Tatekovom skloništu. (informaciju nam je dao sam Slavko Tomerlin Tatek) Nema makadamskih ni blatnih šumskih puteva , a priroda je božanstvena. Ići na vrh Crnopac iz Tatekovog skloništa u uvjetima pola metra snijega nije baš pametno. Krenuli smo nekih pola sata , pa se vratili jer staza je prilično zahtjevna i u suhim uvjetima.

Odlučili smo se za Put Malog Princa   , obišli nekoliko zanimljivih prirodnih fenomena i vratili se kružno šumskom cestom   do  asfaltne ceste nekih 600 m od prvog ulaza.

Sve u svemu lijepo ali treba počekati proljeće i pročešljati  na miru ovaj predivni segment Velebita.

Pozdrav,

Željko Matošić