Rilić 14.02.2010

rilicValentinovo začinjeno romantičnom kišicom članovi PK Split proveli su na Riliću, najistočnijem dijelu masiva Biokova. 35 nepokolebljivih uputilo se u visine prema Svetom Iliji, da bi na kraju završili na Svetom Paškalu. Svaka čast Iliji, ali vratit ćemo mu se drugi put kad bude malo bolje raspoložen i kad nas neće zalijevat vodom cijelo vrijeme gore s neba.

Nakon tuširanja po planinskim padinama ugrijali smo se uz kavicu u Gradcu i krenuli prema Baćinskim jezerima. Oko jezera smo se prošetali šetnicom i onda natrag u autobus, put Brista. U Bristu nas je dočekala ponosna mještanka Karmen, koja nam je ispričala zanimljivosti o župi i crkvi Svete Margarite, o tradiciji obrazovanja i kulture koja vlada u Bristu od pamtivijeka, i o brojnim fratrima koji su iz Brista potekli. miocic
Od njih je najpoznatiji fra Andrija Kačić Miošić, briški pjesnik i fratar koji je trajno mjesto u hrvatskoj književnosti zauzeo knjigom stihova i proze “Razgovor ugodni naroda slovinskoga” (1756.), najpopularnijom hrvatskom pučkom knjigom. Ispred župne crkve u Bristu smjestio se Meštrovićev kip slavnog fratra, kojem uopće nisu bili zanimljivi planinari željni kulturnog uzdizanja pa smo se polako uputili domu slatkom domu, srca punih ljubavi prema glavnoj vodički Eli koja nam je ovako lijep izlet organizirala.

 

 

Livia