Planinarska Škola na Birnju 28.02.2010

mlade_nadeOdržan je drugi izlet Planinarske škole PK Splita.
Planinarski školarci okupili su se u planinarskoj kući Česmina, otkud su ih put Birnja poveli vodiči Šimun Vrsalović i Martina Puljak.

Pomoćni vodiči bili su im Dušanka Grgić i Livia Puljak. Nije nas pokolebao jak vjetar; korak po korak došli smo do Birnja, pojeli sve
pretjerano zdrave kolače od zobenih, raženih, pšeničnih i ječmenih pahuljica koje je ispekla Livia i onda se uputili do jezera, gdje su se vježbali čvorovi, izrada prsnog naveza i rukohvata. Cijela ekipa od četrdesetak planinara nakon edukacije se vratila u Česminu gdje su nam ukusnom hranom i toplim čajem domari izbrisali sjećanja na neugodni vjetar.
Slike pogledajte u galeriji slika.

botanickiNadalje su Polaznici Planinarske škole PK Splita u sklopu edukacije o zaštiti prirode posjetili su botanički vrt Osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću. Kroz vrt nas je provela djelatnica Gordana i ukazala nam na osobitosti nekih od 1200 biljnih vrsta koje se u njemu nalaze. Ovaj je vrt 1986. na prijedlog Zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske
proglašen spomenikom hortikulture kao jedini Školski botanički vrt u Hrvatskoj. U njemu se osim bogatog domaćeg i egzotičnog raslinja nalazi i maslinik sa 170 stabala i 37 sorti maslina. Od školske godine 1996 ulje se puni u boce. Nakon obilaska vrta Mladen Japirko je održao predavanje o zaštiti prirode.
Galerija slika.