Kamešnica 11.04.2010

P70_Guranje_busaKAMEŠNICA 11.04.2010
Tko kaže da vas polovinom travnja na visini od 700m neće dočekat zimski uvjeti sa snijegom? To se upravo dogodilo planinarima Pk Splita prilikom realizacije uspona na Konja (1856m),

odavno predviđenim za 11.04.2010 u godišnjem planu i programu. Ne snijeg, nego prava mećava zaustavila je i minibus između Donjih i Gornjih Voštana pa mu ni zdušno guranje raspoloženih planinara nije pomoglo. Šta je tu je, stani, pa odradi pješke. Da sve ne bude crno pobrinuo se Alen Dukic iz PD „Jelinak“ izTrilja koji nas je na skretanju dočekao s zdjelom prepunom fritula. Zajedno s našim planinarom Nikolom Jelinićem, radi pomoći, terenskim vozilom se uputio prema Zlabinama (1400 m), gdje Alen ima kuću i u koju su svi planinari uvijek dobrodošli.

P129_planinarska_kua_Alena_DukiaTamo smo došli i mi, nakon dva sata, nekima i napornog penjanja. Topla, kuća, ugrijana peć i žestoka rakija i u drukčijim vremenskim uvjetima uvijek su dobar način dobrodošlice. Pogotovo sada kada je vani temperatura ispod nule, sjeverac brije a snijeg neprestano pada. Temperatura u srcima brzo je narasla što je uzročno –posljedično i s kvalitetom i količinom hrane koja se vidi na priloženim snimkama. Pala je i „pisma dalmatinska“. Ići dalje prema Konju zbog dubokog snijega (70 cm) nije imalo smisla, pa smo se nakon dobrog opuštanja odlučili vratiti natrag, ovaj put preko Roža i Varvodića u selo Ruda. Nešto lijepo kao što je izvor Rude odavno nisam vidio. Istina, dojam uveličava razigranost izuzetno nabujalog izvora. Nije bilo planinara koji nije potrošio desetke snimaka na ovaj veličanstveni „Značajan krajobraz“. Taj lokalitet prepoznali su i ribiči pa se tu u rujnu održava Svjetsko prvenstvu u ribolovu na pastrve. Priča je završila u kafiću „Hladno pivo“ u Rudi gdje se nastavila, tog dana, izuzetno dobra vibracija planinara PK Splita.

cepinOvim putem želim kazati nekoliko činjenica:
1) U svakom poslu dobra priprema je najvažnija, tako i u planinarstvu. Planinari su bili pripremljeni na moguć snijeg jer praćenje visinske vremenske prognoze na www.yr.no ukazivalo je na tu mogućnost, što je bilo predočeno na redovnom klupskom sastanku.
2) Ne treba odustajati od izleta pod svaku cijenu. Samo ga treba prilagoditi postojećim okolnostima.
3) Uspješan izlet je onaj na kojem se planinari vrate kući zadovoljniji nego na polasku. Ovaj put to je bio slučaj.
4) Pomoć lokalnih planinara ili stanovništva uvijek je dobrodošla. Tu uvijek možete dobiti korisne informacije koje ni u jednom planinarskom priručniku ne možete pročitati. Susretljivost tu nije upitna. Nemojte se ustručavati pitati.
Slike pogledajte u galeriji slika.

Zapisao: Željko Matošić