Vis 01.05.

Hum_2Otok VIS za 1.maj
30.04. U 17 sati 25 planinarki i planinara našeg kluba ukrcalo se u trajekt “Petar Hektorović” ploveći prema Visu,u planinarsku avanturu.  Po dolasku na Vis dočekao nas je predjednik planinarskog društva “Hum” zaželio dobrodošlicu i poveo 15 planinara do planinarskog doma  na brdu sv.Andrija.

01.05.u 7.30- krećemo na uspon-VIS-BRDO SV.ANDRIJA(257)-HUM(587)-KOMIŽA. Otok Vis osvaja svojom netaknutom prirodom sve koji na njega dođu. S razlogom je od strane Svjetske zaklade za zaštitu prirode WWF-a uvršten među 10 posljednjih rajskih oaza na Mediteranu. Njegova površina od oko 90km2  u unutrašnjosti obiluje zelenilom, vinogradima, maslinama, a iznimno razvedenu obalu krase sunčane uvale i prekrasno čisto more, dobro uređene i markirane planinarske staze za sve koji žele aktivno boraviti na Visu. Najviši vrh otoka visa je Hum (587m) ispod kojega se nalazi i Titova špilja, spomen iz novije povjesti. S prekrasno uređenog vidikovca kraj crkve se sv. Duh na vrhu pruža se panorama na grad Komižu, raskošna polja te okolne otoke. Vis je i poznato nautičko središte na Jadranu, a njegovom arhipelagu pripadaju  mnogi otočići od kojih je najpoznatiji Biševo s Modrom i Medvidinom špiljom, Brusnik, Sv. Andrija, Jabuka, Budihovac i Ravnik sa Zelenom špiljom. Zbog dobro markiranih planinarskih staza, Vis je posebno privlačan planinarima i ljubiteljima prirode, pješačenja, a i biciklistima koji pronađu rute baš po svojoj mjeri. Nakon 6 -7 sati hodanja vratili smo se na dom i nakon toga grupa koja je spavala u gradu Visu krenula još 45 minuta do kuće .

Hum_1Sutradan smo još planinarili po Visu i nakon toga krenuli u razgledavanje Visa na kojem se stvarno ima što i vidjet; Viški muzej, arheološki lokalitet  Martvilo koji se nalazi iza sportskog centra i predstavlja jedino helenističko (starogrčko) groblje u Hrvatskoj. Nakon groblja uz laganu šetnju za samo 5 min. dođe se do arheološkog lokalitata rimskih termi (kupališnog komleksa) iz 1-2 stoljeća poslije Krista jedan od najvećih kupališnih kompleksa na Jadranu. U daljnoj šetnnii stiže se i do crkve  i samostana franjevaca i tako obiđe cijela kulturna baština grada Visa koji se razvio uz ostatke najstarijeg urbarnog središta na tlu Hrvatske. Dolaskom proljeća i ljeta, priroda se budi i poziva nas da je češće posjećujemo i upijamo njene draži. Tako je i nas planinare P.K “Splita” prvomajske praznike priroda pozvala u planinarsku avanturu na otoku Visu….

Zadovoljni ,sretni i veseli vratili smo se svojim kućama i rekli vratiti se opet……..ZAŠTO NE IĆI TRAGOM PRIRODE,KAD JE SVE ŠTO SE DOGAĐA TAKO PRIRODNO….

Vodič ovog izleta i autor teksta Lile Tenžera.
Slike sudionica izleta Sanja KULIĆ.