Okusi i mirisi Zagore

radosici22.05 je bio Svjetski dan biološke raznolikosti. Kako bi obilježili taj važan dan i upoznali članove i prijatelje kluba sa biološkom raznolikošću malog dijela našeg zaleđa, sekcija zaštite prirode, planinarskog kluba Split organizirala je 23.05.2010 izled “Okusi i mirisi Zagore”.

Pod stručnim vodstvom Ante Strunje, dva autobusa sa više od 60 izletnika uputili su se u smjeru Radošića. Autobus nas je iskrcao u jednom od zaselaka te smo krenuli u trosatni obilazak Radošićkih zaselaka i prikupljanje samoniklog jestivog bilja. Zelenilo, priroda u punom cvatu, mirisi koji samo u iskonskoj prirodi postoje. Putem smo brali svega i svačega, od matičnjaka, majčine dušice, koromača, žutinice, koprive, šparoga… Put nas je doveo do zaseoka Škopljanci, gdje smo se okrijepili u lokalnoj konobi, pa produžili do stare škole koju je udruga Split-zdravi grad u potpunosti obnovila i stavila u funkciju obrazovanja u prirodi. Tu su kulinarski majstori predvođeni Antom i Ankicom pripremili dva jela. Jedno od svog nabranog bilja i dodatkom buće, mrkve i tko zna čega, a drugo od kombinacije boba, plodova mora i manistre. Jednom rječju za prste lizat.
radosici1Dok se hrana krčkala Siniša Štimac je prezentirao svoju knjigu “Volite li sebe”, te se povela zanimljiva diskusija o zdravoj prehrani, koju je pratila degustacija “zdrave i ukusne” hrane. Kao desert imali smo “Ritam srca” koji su prekrasnim zvucima bubnjeva ispunili svih.Pred povratak, Ante je poveo dio izletnika na kratku šetnju u blizini škole. Povratak u Split uslijedio je u kasnim poslijpodnevnim satima, a vratili smo se odmorni, siti, punih srca i uspomena.
Slike s izleta pogledajte u galeriji slika.

Tekst: Iris Jurčić