Izlet na Kremen 11.07.

KremenKremen je po visini peta planina u našoj zemlji (1590 m), iza Dinare, Biokova, Velebita i Ličke Plješivice. Kremen se diže nad Ličku visoravan 1000 m visoko kao široka i lijepa planina sa stjenovitim vrhuncima koji se izdižu nad šumskim pojasom.

Pruža se južno od Plješivice kao njezin nastavak. Od Ozeblina je udaljen samo 15 km zračne linije, a odvaja ih prijevoj Kuk preko kojeg prelazi šumsaka cesta iz Udbina za Donji Lapac. Kremen se odlikuje istim obilježjima kao i druge ličke planine, krševit je i šumovit, a dodatnu mu draž daju široki vidici koji se pružaju sa samog vrha. Jedini prilazni put vodi od Mazinskog prijevoja na cesti Bruvno Donji Lapac, na početku Mazinskog polja. Od prijevoja do vrha Kremena treba se popeti 770m, za što je potrebno dva i pol sata hoda bez odmaranja. (Ali, naravno, mi cemo se i odmarati)
Plan izleta na Kremen,
11. 07. 2010.: 05:00 – polazak autobusa sa Sukoišanske postaje prema Gračacu u njesto Bruvno
07:00 – dolazak autobusa na mjesto odakle počinje uspon prema vrhu Kremena
07:30 – priprema i polazak na uspon
10:30 – dolazak na Vrh Kremena, odmor, upisivanje u upisnu knjigu i pečatiranje dnevnika Hrvatske planinarske obilaznice
11:30 – spuštanje i odlazak na izvor Klapavica koji se nalazi na livadi podno Kremena
12:00 – dolazak na izvor odmor na livadi i uživanje u izvorskoj vodi i pogledu prema vrhu Kremena
12:30 – polazak prema mjestu sa kojeg smo započeli uspon
13:30 – dolazak na mjesto uspona
14:00 – odlazak na orgarizirani ručak u restoran Masić koji se nalazi u Bruvnu, odmor, ručak druženje i pjesma U predvečerje predviđen povratak prema Splitu Napomene:-oprema planinarska, mobitel, osobna iskaznica, planinarska iskaznica -ponjeti odjeću primerenu godišnjem dobu, obavezna zaštita od sunca -ponijeti barem 1.5 L vode -obuti obavezno planinarske gojzerice i ponijeti planinarske štapove -marenda iz rusaka -ručak organiziran i uračunat u cjenu izleta.
VODIČI: Lile Tenžera i Livia Puljak, pribilježbe za izlet na mobitel: 098-934-6115
satnica će se po potrebi prilagoditi situaciji na terenu. Prisutni na izletu sudjeluju na svoju odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.