Planinarska škola 16.02.2011

IMG_8488

Dođi u Planinarsku školu – postani diplomirani planinar Planinarske škole Planinarskog kluba Split. Škola počinje 16. 02. 2011. Tijekom dva mjeseca jednom tjedno će se održavati predavanja (srijedom u 19:30), a vikendom izleti s praktičnim vježbama.

Planinarska škola pogodna je i za potpune početnike i za iskusne planinare. Ako želiš postati planinar, ova škola je idealna prilika da upoznaš planine oko Splita – zajedno ćemo otići na Kozjak, Mosor, Omišku Dinaru, Biokovo i Velebit. Pogled na more sa svih tih planina je nezaboravno iskustvo. U planinarskoj školi možeš upoznati novu ekipu, ljude sa zdravim đirom i saznati nešto više o sigurnom planinarenju. Ako već planinariš, u školi ćeš naučiti nešto novo što će ti omogućiti proširivanje planinarskih vidika i mogućnosti. U zadnjoj planinarskoj školi imali smo polaznike od 20 godina i polaznicu od 70 godina – ovo iskustvo prilagođeno je za svakog. Predavači na školi su iskusni planinari, vodiči s bogatim iskustvom u domaćim i međunarodnim planinama. Atmosfera u školi je neformalna i u školi smo svi na „ti“, baš kao i u planini. Na vježbama u planini će se podučavati o boravku i kretanju u planini, planinarskim objektima, prvoj pomoći, orijentaciji, tehničkoj opremi, osnovama spašavanja, prehrani u planini, penjanju u stijeni, alpinizmu, speleologiji itd. Polaznici koji su pohađali više od 60% nastave na kraju škole imaju priliku dobiti diplomu i postati diplomirani planinar. Zar ne bi bilo lijepo objesiti još jednu diplomicu na zid?

Ako želite znati kako će planinarska škola teći potražite članke prijašnjih diplomanata :)

Plan Opće planinarske škole, proljeće 2011

Datum i sat Nastavni plan Predavači i vodiči
16. 02. srijeda

19:30 Pujanke

Otvorenje škole

Povijest planinarstva

Planinarska organizacija

Pripreme za odlazak u planinu

Podjela popisa opreme i zamki

Livia Puljak

Iris Jurčić

Anamaria Marović

20. 02. nedjelja

07:00 Sukoišan

KOZJAK, Malačka – Biranj  

Oprema, Planinarski objekti

Dušanka Grgić

Livia Puljak

23. 02. Srijeda

19:30 Pujanke

Prva pomoć Livia Puljak
27. 02. nedjelja

07:00 Sukoišan

MOSOR, Sitno Gornje – Lugarnica

Prva pomoć, Opasnosti u planinama

Livia Puljak

Željko Bockovac

02. 03. srijeda

07:00 Sukoišan

Poznavanje planina

Boravak i kretanje u planinama

Ante Kukoč

Nikola Jelinić

06. 03. nedjelja

07:00 Sukoišan

MOSOR, Sv. Jure

 

Nikola Jelinić

 

9. 03. srijeda

19:30 Pujanke

Alpinizam Anamaria Marović
13. 03. Nedjelja

07:00 Sukoišan

KOZJAK, Klinčani put PK Splita

Kretanje po osiguranim putovima, Penjanje u stijeni

Anamaria Marović

Penjačka sekcija

16. 03. srijeda

19:30 Pujanke

 

Meteorologija

Zaštita prirode

Mladen Japirko

Jakša Rošin

20. 03. Nedjelja

07:00 Sukoišan

DINARA, Vrdovo

Prehrana u prirodi

Lile Tenžera
23. 03. Srijeda

19:30 Pujanke

Orijentacija Željko Matošić
27. 03. Nedjelja

08:00 Sukoišan

OMIŠKA DINARA, Kula (863 m)

Vježba iz orijentacije

Željko Matošić

Dušanka Grgić

30. 03. Srijeda

19:30 Pujanke

Osnove spašavanja i Hrvatska gorska služba spašavanja Mladen Mužinić

 

03. 04. Nedjelja

08:00 Sukoišan

MOSOR, Punde, špilja Vranjača

Osnove spašavanja

Mladen Mužinić

Ante Strunje

06. 04. Srijeda

19:30 Sukoišan

 Speleologija Željko Bockovac
 9-10. 04. sub-ned Ravni dabar

Završna vježba, bivakiranje u prirodi

Svi instruktori
13. 04. srijeda

18:00 Pujanke

Provjera znanja  
14. 04. četvrtak

19:00 Pujanke

Prigodni domjenak i dodjela diploma, druženje polaznika škole i instruktora  

Školarina: cijena škole za zaposlene je 150 kn, za nezaposlene svih kategorija (učenici, studenti, nezaposleni, umirovljenici…) je 100 kn. Uvjet za upis u planinarsku školu je i članstvo u Hrvatskom planinarskom savezu (HPS). Oni koji nisu već članovi HPS-a mogu se učlaniti u Planinarski klub Split. Godišnja članarina je 100 kn za zaposlene, a 70 kn za nezaposlene. Izrada prve članske iskaznice stoji 5 kn.

Više o školi

Planinarski klub Split tradicionalno organizira Opću planinarsku školu. Škola je namijenjena sadašnjim i budućim planinarima i ljubiteljima prirode da bi naučili nešto više o planinama i o brojnim vezanim temama koje je dobro znati da bi se u planini moglo uživati te po potrebi pomoći sebi i drugima u nevolji. Cilj programa ove škole je prvenstveno promoviranje sigurnog planinarenja. Opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara i uvjet za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske i vodičke škole).

Gradivo Opće planinarske škole temelji se na propisanom programu Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) i sastoji se od teorijske i praktične edukacije. Teorijski dio čine predavanja koja se održavaju srijedom u 19:30 sati u prostorijama PK Split, Pujanke 16. Praktični dio su vježbe koje se izvode na cjelodnevnim izletima vikendom u planini gdje polaznici Škole vježbaju kretanje u planini, orijentaciju, prvu pomoć i spašavanje, upoznaju se sa speleološkim objektima, uče korištenje tehničke opreme, markiranje, održavanje staza i bivakiranje. Na kraju Opće planinarske škole organizira se završna dvodnevna vježba tijekom subote i nedjelje.

 

U Opću planinarsku školu PK Splita mogu se upisati članovi planinarskih udruga stariji od 15 godina. U cijenu škole uračunati su: literatura, zamka za vježbanje i organizacijski troškovi. Po završetku predavanja i vježbi, polaznici polažu ispit pred komisijom sastavljenom od predavača i voditelja Škole. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su nazočili barem 70% predavanja i vježbi. Završenim polaznicima Škole će se uručiti diplome HPS-a o položenoj Općoj planinarskoj školi na prigodnom druženju i domjenku u prostorijama PK Split na kraju škole.

Kako doći na Pujanke 16:

 Prostorije PK Splita nalaze se u atomskom skloništu. Kad dođete do crkve na Pujankama, na parkiralištu se nalazi zgrada s adresom Pujanke 16, a desno od nje nalazi se kosina niz koju se spustite do naših prostorija.

 Autobusom broj 9; izlaz na stanicu u ulici Zagorski put

 Automobilom iz Vukovarske ulice: skrenuti u ulicu Zagorski put, desno u ulicu Jakova Gotovca, desno na križanju i parkirati se na parkingu kraj crkve.

 Automobilom iz ulice Domovinskog rata: ako dolazite izvan Splita, onda kad skrenete prema centru, trebate skrenuti prvu ulicu desno i popeti se na nadvožnjak koji će vas dovesti u kvart Pujanke. U ulici Zagorski put skrenuti lijevo u ulicu Jakova Gotovca, desno na križanju i parkirati se na parkingu kraj crkve.

 Automobilom iz ulice Domovinskog rata: ako dolazite iz smjera centra Splita, skrenite desno za Pujanke na nadvožnjak i onda u ulici Zagorski put skrenuti lijevo u ulicu Jakova Gotovca, desno na križanju i parkirati se na parkingu kraj crkve.

Karta s crvenom oznakom adrese Pujanke 16

karta

Voditeljica škole: Livia Puljak

Kontakt: 099-688-0260, livia.puljak@gmail.com
ili klupski broj telefona 098-361-698.

Zbog nepredviđenih okolnosti moguće su zamjene cjelina i predavača.