Gljivarenje i planinarenje 15. – 17.10.2010

Oči Vinodola
Planinarski klub Split vodi vas na uzbudljivo veselo planinarenje, branje i kušanje gljiva uz stručni nadzor gljivarskih stručnjaka iz gljivarske udruge Ožujka te posjet prekrasnim vidikovcima odnosno OČIMA VINODOLA, s kojih se pruža prekrasan pogled na Vinodol i okolicu.

Ili, kako smo to mi znali reći – gljivarenje i planinarenje. Ali to nije sve: uz sve to, u subotnje večernje sate, nakon planinarenja i ostalih aktivnosti slijedi bogata večera koju nam priprema  Draženka koja je poznata po svojoj kuhinji za zdrav život. Između ostalog, najpoznatiji specijalitet su joj polpete od koprive. Uz zvuke gitare i  harmonike, i naravno ples i druženje, uživat ćemo u Vagabundovoj kući gdje ćemo i odsjest.
U nedjelju nakon planinarenja i branja gljiva, ispred lovačke kuće Vepar nas čeka ručak – gulaš od gljiva i palentu. Uz muziku i druženje s kolegama planinarima plesat ćemo sve do povratka u Split. Naše kolege otpratit će nas s pjesmom; tko to ne bi volio?

A sad ono najvažnije što vas vjerojatno zanima je cijena izleta: 450 kn.
U cijenu spada:
– 1 putovanje u oba pravca auto-cestom
– 2 noćenja- svako jutro topli napitak – čaj, kava ili mlijeko- večera u subotu: juha, plata od raznih gljiva, kobasica i mesa, polpeta od gljiva, muzika i ples- u nedjelju ručak: gulaš od gljiva s palentom.
Vi se pridružite, a naše je da vam od 15-17. 10. 2010. Omogućimo ugodne vikend dane. Naravno, uz pjesmu i osmjeh jer to nam svima treba da bi se bolje opustili nakon napornog tjedna.  Što se tiče odjeće, trebala bi bit planinarska i to odjenut se primjereno godišnjem dobu.
Ponijeti svu ostalu opremu: čeone lampadine, mobitel, planinarsku iskaznicu, zaštitu za kišu, vreću za spavanje, štapove za planinarenje.
Glavni vodič i organizator izleta:
Ljiljana Tenžera
Mob:0989346115

Program izleta ukratko:
15. 10. 2010.– petak
17:00 polazak sa Sukoišanske prema Ravnom iznad Vinodola, do planinarske kuće Vagabundova koliba (868 m). Dom je zahvalno ishodište za planinarske izlete na Viševicu (1428 m) i Zagradski vrh (1187 m) te za izletničke ture ljubitelja prirode.
16. 10. 2010.– subota
Grupa ljubitelja prirode odlazi na vidikovce “Oči Novog Vinodolskog”: Mahavica (781 m), Pridva (573 m), Slipica (446 m), Gradina (379 m), Sviba (753 m), i Kuk (301 m). Ako bude vremena, odlazak na planinarsku kuću Kurin, PD Strilež-Crikvenica. Grupa planinara odlazi na Viševicu (1428 m), uspon će trajati oko 3 h laganog hoda u jednom smjeru i povratak 2 h. Nakon toga se obe grupe nalaze u Vagabundovoj kolibi, gdje je večera, muzika i ples.
17. 10. 2010. – nedjelja
Planinari odlaze na Zagradski vrh (1187 m), a ljubitelji prirode odlaze i uklapaju se u program branja gljiva na prekrasnim šumama kao iz bajke. Svi se nalaze ispred lovačke kuće Vepar, gdje ćemo ručat, plesat i družit te se u popodnevnim satima vratiti svojim domovima u Split. Satnica će se prilagoditi situaciji na terenu. Prisutni na izletu sudjeluju na svoju odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Od vas očekujemo puno dobre volje i smiješak na licu, a mi ćemo vas provesti kroz sve ljepote ovog vikenda.

Lile Tenžera