Biokovo sa sjevera, izlet Sute – Sv.Il​ija 28.8.2011

pogled-s-biokovaDragi prijatelji,
Vodički par Bockovac-Puljak u nedjelju 28. 08. 2011. planira za vas uspon na Sv. Iliju. Sveti Ilija jedan je od najljepših vrhova planine Biokovo. Visok je 1641 m, a na samom vrhu nalazi se mala crkvica tj.kapelica. Ishodišna točka će nam biti zaselak Šute sa sjeverne strane Biokova(oko 250 m/nv) u selu Rastovcu koje je smješteno 7 km jugozapadno odmjesta Zagvozd.

Većina naših članova sigurno je već pohodila ovaj vrh, ali ovaj pristup sa sjeverne strane čini ovaj izlet posebno zanimljivim. Razlog tome je slaba posjećenost Biokova s te strane. Nadamo se da će do kraja mjeseca ljetne vrućine popustiti i da ćemo imati ugodan dan za šetnju.
Izlet je planiran po slijedećem itineraru:
6:30 okupljanje na Sukoišanu
8:00 dolazak u Šute
8:00-12:00 uspon preko prijevoja Vraca na Sv.Iliju
13:00-16:00 silazak
16:20 potraga za najbližim kafićem ili restoranom (čitanje novina,ispijanje toplih i hladnih napitaka)
19:00 dolazak u Split

Od napomena za ovaj izlet spomenuo bi da je tura srednje zahtjevna jer je uspon dug i osrednje strm. Kad smo kod opisa puta, staza prvih sat vremena prolazi kroz grmovite predjele i niske šume, a poslije tj, većim djelom je u dubokoj hladovini visoke, guste, bukove šume. To je i glavni razlog zašto smo planirali ovu rutu, u ovo doba godine. Moramo dodati i napomenu, da u slučaju velike vrućine može doći do manjih izmjena, a sve u cilju zadovoljstva naših učesnika.
I još par savjeta za kraj: ponesite zaštitu od sunca (kreme, kape…), zamrznite veliku bocu vode i ponesite dosta tekućine. U slučaju manjeg broja prijavljenih išlo bi se osobnim automobilima, stoga molimo svoje prijave javite na vrijeme, bar 4 dana prije polaska(do 24.08.), na mobitel Bocko 095-5411041.
Nadamo se da ćemo učiniti vaš dan boljim od onog da ste ostali kod kuće.

Planinarski pozdrav!
Bockovac&Puljak