Velebit: Šugarska Duliba 12. – 13.5.2012

Dragi planinari, nadam se da ste svi dobro i zdravo. Slijedi obavijest koju je za vas pripremio Salvatore Milano o izletu na Velebit koji će se održati drugi vikend svibnja. Ovaj je izlet jedinstvena prilika da pogledate i fotografirate Velebitsku degeniju.

Za organizaciju izleta predviđene su dvije varijante a koja će se realizirati ovisi o tome koliko će biti prijavljenih učesnika izleta i kakvo će biti stanje šumske ceste od Rizvanuše do Jelove Ruje.
1. Varijanta
– dvodnevni izlet s polaskom u subotu rano ujutro .Ovo je varijanta ukoliko se na izlet prijavi manje od 10 planinara i prijevoz se organizira osobnim kolima, a šumska cesta od Rizvanuše do Jelove Ruje bude očišćena od snijega, tj. prohodna za automobile.
Krenulo bi se iz Splita u subotu 12. 5. 2012. rano ujutro, najkasnije u 5.30 sati. Vozilo bi se do Jelove Ruje gdje bi se ostavili auti. Od Jelove Ruje bi se hodalo do Šugarske Dulibe, tamo bi se malo zadržali (slikanje Velebitske Degenije) a zatim vratili preko Panosa, gdje bi razgledali vojni objekat i vidilicu. Spustili bi se do Stapa gdje bi boravili ostatak dana i noćili u skloništu Tatekova koliba.
Sutradan u nedjelju bi planinarili istočnom stazom prema Jelovoj Ruji i na povratku ako bude vremena eventualno popeli Visočicu i brali medvjeđi luk (Allium ursinum L.) koji nekako tada dospijeva. Svi učesnici moraju imati odgovarajuću opremu (odjeću, obuću, podmetače i vreće za spavanje), te dovoljno hrane i vode. Vode ima na Šugarskoj Dulibi, ali je upitne kakvoće, a ima je i kod Tatekove kolibe.

2. Varijanta
– jednodnevni izlet sa polaskom u nedjelju rano ujutro. Ovo je varijanta ukoliko bude prijavljenih više od 10 učesnika ili je šumska cesta od Rizvanuše neprohodna.

Krenulo bi se iz Splita u nedjelju 13.5.2012. rano ujutro, najkasnije u 5.30 sati osobnim vozilima ili autobusom (zavisi od broja učesnika). Vozilo bi se do Lukovog Šugarja, a odatle bi planinarili do Šugarske dulibe gdje bi se zadržali neko vrijeme. Vraćali bi se istim putem i na povratku bi posjetili Milkovića pećinu ukoliko bude dovoljno vremena.

Vodić izleta: Salvatore Milano

Planinari koji žele ići na ovaj izlet trebaju se prijaviti što prije, a najdalje do četvrtka (3.5.2012.) na sastanku kako bi se mogle sve radnje oko organizacije izleta obaviti na vrijeme.