Završena proljetna planinarska škola

01S odgodom od dva tjedna počela je proljetna planinarska škola PK Splita, zbog snježnog pokrivača koji nam je sakrio obližnje planine taman kad je škola u veljači trebala početi. Još jedna vesela generacija upisala je planinarsku školu i krenula s nama na obližnje planine.

Prvi izlet odrađen je na Orlovom gnijezdu na Kozjaku iznad Kaštel Kambelovca, gdje su školarci učili o kretanju u planini, planinarskim objektima i planinarskoj etici. Sljedeći izlet vodili smo ih na Lugarnicu na Mosoru – taj dan je bura strahovito puhala, dobro da nam nije otpuhala nekog od brojne djece koja su s nama išla na taj izlet. Slijedio je uspon na Forticu i Omišku Dinaru s Željkom Matošićem koji je školarce uputio u tajne orijentacije. Izleti su se tako počeli otežavati pa smo nastavili u tom otežavajućem tonu i sljedeći izlet predvidjeli za Borovac i vrh Šibenik na Biokovu. Tako su školarci u prva četiri izleta imali priliku posjetiti četiri velike planine u splitskoj okolici – Kozjak, Mosor, Omišku Dinaru i Biokovo.

Nakon toga su se bavili još malo specijalističkim planinarskim znanjima tipa gorsko spašavanje, u čemu nam je pomogao legendarni Mladen Mužinić Frfa pa alpinizam pod paskom Anamarije Marović i speleologija po slovu Željka Bockovca. O meteorologiji i zaštiti prirode školarce je sve naučio Jakša Rošin. I nakon dva mjeseca druženja, predavanja srijedom i izleta nedjeljom, došao je napokon trenutak krajem travnja da se školarci otisnu na završnu trodnevnu vježbu na Velebit.

Nakon što smo četiri škole zaredom vodili na Dabarske kukove, odlučili smo promijeniti destinaciju i rezervirali spavanje u planinarskoj kući Alan. Školarci i pratnja na završnu vježbu su se uputili u petak poslijepodne, navečer se noćilo u Alanu, a već sutra ujutro rano smo ih izbacili iz kreveta i uputili se na veliki izlet – od Alana na Zavižan i natrag. Bio je to velik zalogaj, ali za ekipu koja je tijekom škole prešla cijelu Omišku Dinaru i uspela se na Biokovo, to je bilo lako savladivo. Vrijeme nas je dobro poslužilo, a ekipa je bila odlično raspoložena tako da ni ta vježba nije mogla proći loše. Na povratku s 12-satnog planinarenja ekipa iz Sinja ispekla je roštilj, a nakon toga je uslijedilo druženje do dugo u noć. U nedjelju smo imali poštedni izlet na Zečjak – mini tura od ukupno tri sata, a uspon na Zečjak nagrađen je predivnim pogledom na podvelebitske otoke i velebitske vrleti. Nakon zajedničkog ručka spustili smo se u Jablanac i posjetili zaštićeni krajobraz, uvalu Zavrtnica, i nakon toga se uputili u Split puna srca.

Prije nego smo im podijelili zaslužene diplome, školarci su naučena znanja demonstrirali i na pisanom ispitu, koji su svi položili. Tako da je 9. svibnja 2012. u klupskom prostoru na PUjankama organizirana fešta i dodjela diploma još jednoj generaciji planinarskih školaraca.

Čestitke svim našim novim diplomiranim planinarima, a sve ljubitelje prirode zainteresirane za planinarsko školovanje pozivamo da se uključe u našu sljedeću planinarsku školu koja će početi 12. 9. 2012. A dotad nas čekaju brojna nova uzbuđenja u godišnjem planu izleta PK Splita.

Slike možete nači u ovoj galeriji.

Napisala: Livia