Velebit – Visocica i Veliki Sadikovac 9. – 10.6.2012

Postovani planinari,

dana 9.-10. lipnja vodicki duo Bockovac-Puljak vodi vas na upoznavanje s ljepotama Srednjeg Velebita. U ovom dvodnevnom izletu u planu su nam usponi na dva vrha s izuzetno lijepim pogledom, Visocica (1615 m), te Veliki Sadikovac (1286 m).

Evo, par rijeci o spomenutim vrhovima.

Visočica je istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju, to je jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu. Nadomak hrpta Visočice, zapadno od vrha i oko 30′ ispod njega, nalaze se na granici šumskog pojasa ruševni ostaci Gojtanova doma koji je spaljen u Domovinskom ratu. Odmah pokraj ruševine doma u šumi je zapušteno planinarsko sklonište koje može poslužiti samo kao zaklon od jakog nevremena. Područje Visočice je floristički iznimno bogato, o čemu najbolje svjedoči podatak da je na njoj pronađeno i opisano oko 500 različitih biljnih vrsta.

Uspon je iz mjesta Rizvanusa i traje oko 3:30 min. Uspon cca 600m/nv.

Veliki Sadikovac je istaknuto brdo jugoistočno od Baških Oštarija, s dva vrha i prostranim travnatim sedlom između njih. Vrh je orijentiran na ličku stranu. Po slikovitosti vidika to je jedan od najljepših velebitskih vrhova, a sam vrh je razmjerno lako dostupan pa je vrlo zahvalno planinarsko odredište. Na vršnom grebenu, 50 metara prije vrha, široka je i duboka krška jama. Uspon cca 330m/nv. Uspon iz Baskih Ostarija traje 2 sata.

Plan puta:

Subota, 9. lipnja:

Polazak iz Splita u 6:30 sa Sukoisanske
Dolazak u Rizvanusu i pocetak uspona oko 10:00 sati
Uspon na vrh Visocice, uzivanje u pogledu, silazak, do 17:00 sati
Dolazak u planinarsku kucu Vila Velebita, vecera, druzenje, nocenje

Nedjelja, 10. lipnja:

Ustajanje u 7:00, dorucak
Uspon na Veliki Sadikovac i povratak do rucka
Rucak, te povratak u Split u predvecernjim satima
Izlet je zamisljen da se ide osobnim automobilima (zbog dvodnevnog trajanja i troskova prevoza). Sto se hrane tice ona je osobna, a ucesnici se mogu dogovoriti o zajednickoj veceri ili rucku.

Cijena nocenja je 60 kn po osobi. Trosak goriva ce podijeliti putnici svakog automobila.

Molimo da prijave za ovaj izlet saljete na mobitel i mail tajnika kluba Jakse Rosina (098-361-698, jaksa.rosin@krs.hr).

Prijave se vrse do 1. lipnja, zbog rezervacije spavanja. Naknadne prijave necemo uvaziti. Molimo sve prijavljene da budu spremni po potrebi voziti na izlet svojim osobnim automobilom. Na izlet se mogu prijaviti clanovi PK Split, odnosno clanovi HPS-a s potvrdjenom iskaznicom za 2012. godinu.

Vodici Bocko i Livia