Opća planinarska škola

 

Planinarski klub Split

Opća planinarska škola

 

Što je Opća planinarska škola
Opća planinarska škola je osnovni oblik formalnog obrazovanja planinara, a provodi se u cijeloj Hrvatskoj po programu Hrvatskog planinarskog saveza.

Koja znanja se stječu u Općoj planinarskoj školi?
Na prvom predavanju planinarske škole polaznici dobiju informacije o načinu kako se treba pripremiti za odlazak u planinu, planinarskoj opremi i povijesti planinarstva. Nakon toga kroz dva mjeseca slijede vježbe nedjeljom i predavanja srijedom navečer na kojima se uče sljedeće teme: planinarska organizacija, planinarski objekti, planinarska etika, boravak u planini, kretanje u planini, prehrana u planini, orijentacija, opasnosti u planini, prva pomoć, gorsko spašavanje, meteorologija, zaštita prirode, kretanje po osiguranim putovima, alpinizam i speleologija. Na kraju dvomjesečne škole polaznici idu na dvodnevni izlet u planinu, na kojem ponavljaju i primjenjuju stečena znanja. Dvodnevni izlet tradicionalno se održava na Velebitu.

Mogu li se u Opću planinarsku školu prijaviti potpuni početnici? Čak i netko tko nikad nije bio u planini?
Da, apsolutno. Od polaznika planinarske škole ne očekuje se nikakvo predznanje o planinama i planinarenju. Dobrodošli su i iskusni planinari, i oni koji u planini nikad nisu bili. Predavanja su ista za svih, a na vježbama se instruktori individualno mogu posvetiti polaznicima, s obzirom na njihovu razinu predznanja.

Tko predaje u Općoj planinarskoj školi?
Iskusni planinari, gorski spašavatelj i liječnik u Općoj planinarskoj školi volonterski drže predavanja i vježbe. Svi su u školi angažirani isključivo zbog entuzijazma prema planinarenju i želje da svoje znanje prenesu na ljubitelje planina.

Zašto se uključiti u Opću planinarsku školu?

Stjecanje novih znanja– steći ćete nova znanja i vještine

Druženje– upoznat ćete nove ljude i dobro se zabaviti

Upoznavanje novih predjela– putovat ćete i upoznavati nova mjesta

Opuštanje– boravak u prirodi opušta, pomaže vam da zaboravite svakodnevne probleme i uživate u životu

Stjecanje fizičke kondicije– kretanjem do zdravlja

Cijena Opće planinarske škole

Školarina iznosi 200 kn . U planinarsku školu mogu se uključiti samo članovi Hrvatskog planinarskog saveza, pa tko već nije član planinarskog društva, može se uključiti u Planinarski klub Split, čija je godišnja članarina 100 kn za zaposlene, a 70 kn za ostale.

Kada počinje Opća planinarska škola?

PK Split održava dvije Opće planinarske škole godišnje, u proljeće i u jesen.

Kontakt
Telefon: 098-361-698

e-pošta: pk.split@gmail.com

Facebook: PK Split

Mrežna stranica: www.pksplit.hr