Biokovo: Turija – Sv. Jure 29.9.2013

Dragi ljudi, 29. 9. 2013. ocekuje nas uspon na Biokovo, sa sjeverne strane, od Turije na Svetoga Juru – najvisi vrh Biokova. Evo poruke od Bocka o organizaciji izleta:

Postovani Splitovci,

Evo nas u rujnu, najljepsem mjesecu za planinarenje. Za ovaj izlet na Biokovo odabrao sam rutu polaska s Turije, a ovisno o sudionicima pokusat cu organizirati da se sa Sv. Jure spustimo u Milice.
Prijave za izlet primam do 24. rujna i na taj dan odlucujem hoce li se ici autobusom ili osobnim automobilima. Cijena izleta ne bi trebala prijeci 100 kn po osobi, u slucaju da idemo organiziranim autobusom.
Polazak ce biti sa Sukoisanske u 6:30 sati
Glavni vodic ce biti Zeljko Bockovac, a pomocni Livia Puljak.

Evo jos malo podataka o ruti puta:
Turija je cestovni prijevoj na oko 700 metara nm/v, a nalazi se 7,5 km istočno od Zagvozda na cesti broj 62. U predjelu Lozovci 100 m do veće krivine na spomenutoj cesti br. 62, prije spomenika i tunela, odvaja se staza za uspon prema Svetom Juri. Smjerokaz je obilježen limenom pločom a markacija kreće s desne strane ceste. Tu je početna točka uspona. Od ove točke staza se polako penje prema ljetnim stanovima Lozovci gdje je bunar s pitkom vodom, dalje nastavlja do Šućurovih staja (850 m nadmorske visine), nastavlja blažim usponom prema klanacu Krča (1200 m nadmorske visine). Od ove točke slijedi uspon do platoa Ljubović (1350 m nadmorske visine) nakon kojeg staza ulazi u visoku bukovu šumu i vodi kroz nju do same piramide samog vrha Svetog Jure. Izlaskom iz bukove šume slijedi uspon grebenom u serpentinama nešto oštrijim usponom do vrha Svetog. Na vršni plato izlazi tik ispred kapelice Svetom Juri.
Trajanje uspona: 4 h
Visinska razlika: 1030m
Utrosak energije: 7961 kcal (ako putem ne budete nista jeli)
Prosjecan uspon: 25%
Zahtjevnost: srednje teska tura

Nadam se uzivanju u planinarenju i lijepom danu u prirodi, te gubljenju kalorija pri usponu i povratak istih po silasku.
Vidimo se 29. 9.

Informacije i prijave: na mal bockovac@gmail.com i 095-541-1041

Bocko