Wellness Velebit: Tulove grede i Bojinac, 2-3.11.2013

Kako vam je Bockovac davno obećao, napokon vas vodi na wellness vikend na Velebit, koji uključuje planinarenje na Tulove grede i Bojin kuk te namakanje u termalnim vodama hotela Alan u Starigradu.

Tulove grede su cudnovati krski fenomen Velebita, duge su 1 km, a najvisi njihov vrh je visok 1120 m. Svaki put ih gledate kad idete autocestom, iznad tunela Sveti Rok, gdje nas mame svojom carobnom privlacnoscu. Ovu krsku formaciju cine tornjevi, kukovi i zljebovi. Uz ove su stijene vezane brojne narodne predaje. Po jednoj su se tamo legli zmajevi, a po drugoj se tamo nalaze velebitske vile. Dijelovi ovoga podrucja donedavno su bili minirani, ali podrucje kojim cemo se mi kretati je razminirano. Bockovac i ja testirali smo nedavno tu stazu i sve je sigurno. :)

Bojinac se nalazi desetak kilometara vise Starigrada, kraj visoravni Veliko Rujno. Radi se o neobicno lijepom skupu slikovitih vapnenackih kukova. O njegovoj ljepoti najbolje govori podatak da su granice Nacionalnog parka Paklenica ‘bizarno’ prosirene tako da na karti mozete vidjeti kako granica Parka fino ide parkom i onda se odvaja samo da obuhvati podrucje Bojinca. Najvisi vrh Bojinca je Bojin kuk, visok je 1100 m, a do njega se moze doci preko zanimljive sajle ili okolnim, laksim putom. Mi cemo za vas pripremiti obje mogucnosti pa se na Bojin kuk moze uspeti svatko tko zeli.

Plan izleta je sljedeci:

Subota, 2. studenoga, polazak sa Sukoisanske 8:00 h. Voznja osobnim automobilima do Tulovih greda. Do podnozja Tulovih greda dolazi se vrlo dobrom makadamskom cestom (par kilometara) koja se odvaja od magistrale. Hodanje od burobrana u podnozju Tulovih greda do centra samih stijena traje otprilike 40-60 min. Slijedi obilazak stijena, penjanje (zahtjevno, tko zeli) po stijenama do samoga vrha, obilazak stijena.

Nakon toga odlazak u Starigrad, smjestanje u hotel Alan. Odlazak u wellness (po zelji) – namakanje u raznim vrstama kupelji, vodena masaza u bazenima, aromaterapija, hidroterapija – zivot je lijep. Kavica, hrana iz ruksaka.

Nedjelja, 3. studenoga: dorucak u hotelu. Kretanje na planinarenje u 8 h. Voznja od Starigrada desetak kilometara do Velikog Rujna (asfaltom pa dobrim makadamom svega zadnjih par kilometara), planinarenje oko Bojinog kuka i uspon na vrh. Tura traje 3-4 h. Zahtjevan je samo zavrsni uspon – tko ne zeli, ne mora ici na sami vrh. Rucak iz ruksaka. Povratak u Split u vecernjim satima.

Cijena izleta: nocenje, dorucak i wellness u dvokrevetnoj sobi: 240 kn, plus cijena goriva u osobnom automobilu. Tko zeli, moze spavati u jednokrevetnoj sobi i to ce kostati 300 kn + gorivo.

Vodici: Zeljko Bockovac i Livia Puljak

Vrsta izleta: nezahtjevno (oba dana je zahtjevan samo kratki zavrsni uspon, na koji ne mora ici tko ne zeli)

Prijavite se Bocku mailom najkasnije do 30. listopada: bockovac@gmail.com

Molimo obratite pozornost da je originalno planiran datum ovoga izleta promijenjen. Naime, 26-27. listopada odrzava se Zbor Vodicke sluzbe Hrvatskog planinarskog saveza, sto smo tek nedavno saznali.

Pozdrav,
Bocko i Livia