Počela jesenska planinarska škola

plan_skola_2013_0451Dragi članovi kluba,

u rujnu je počela nova planinarska škola. Sad smo u četvrtom tjednu održavanja škole, a školarci nam dobro napreduju. Slijede opisi prva dva izleta iz njihova pera.

 

Prvi izlet planinarske škole: Kozjak

 

Dana 22. rujna 2013. krenuli smo na prvi izlet jesenske planinarske škole. plan_skola_2013_0438Zadatak naših vodiča Bože Sučića i Iris Jurčić bio je upoznati nas s planinarskim objektima, a za to je valjalo dobro protegnuti noge! Penjanje smo započeli u Kaštel Kambelovcu, otkud smo se preko planinarske kuće ‘Pod koludrom’ popeli do skloništa ‘Orlovo gnjezdo’. Duži predah smo napravili kod planinarskog skloništa ‘Marića staje’, što je bila prilika da se okrijepimo, ali i dobijemo niz korisnih savjeta o tomu što sve mora sadržavati ruksak iskusnog planinara. Pri silasku s planine, sad već pošteno umorni, posjetili smo planinarski dom ‘Putalj’.

Na rastanku su nas iskusni planinari ohrabrili riječima kako umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje – i zaista, ostalo je sjećanje na jedan prekrasan jesenski dan proveden u planini.

 

 

Drugi izlet planinarske škole: Labin-Botići-Malačka

 

Dana 29. rujna 2013., u društvu naših vodiča Lile Tenžere i Eli Kralik, vlakom smo doputovali do Labina. Izletu se pridružilo i nekoliko iskusnijih planinara, te jedna sasvim mala planinarka koja je uspješno savladala višesatno pješačenje. Mi školarci, još uvijek neopremljeni za planinarenje u kišnim uvjetima, pogledavali samo povremeno u nebo bojeći se pljuska, no pokazalo se da je naša briga bila bez razloga, jer nam je vrijeme omogućilo ugodno planinarenje. Put nas je vodio preko napuštenog sela Botići i vrha Crni krug do naše planinarske kuće ‘Česmina’ na Malačkoj. Za mnoge od nas to bio prvi susret s ljubaznim domarima Mirjanom i Radom, i njihovim ukusnim fažolom. Nakon okrijepe, zasukali samo rukave i vježbali vezivanje čvorova. Zbog vremenskih prilika, odustalo se od silaženja niz planinu i u Split smo se, umorni i ispunjeni, vratili autobusom.

 

Viljemka