PLANINARSKI OBJEKTI

 

Planinarsko sklonište Vickov stup na Mosoru

Na godišnjoj skupštini održanoj 18. prosinca 1951. godine usvaja se obveza sagraditi planinarsko sklonište na Mosoru po uzoru na “Aljažev stolp” na Triglavu. Izgradnja planinarskog skloništa je počela u brodogradilištu. Pribavlja se materijal, sakupljaju se i koriste otpadni materijali, savijaju i oblikuju limeni dijelovi, drvena konstrukcija, itd. U rad se uključuje sve više različitih zanimanja. Tu se javljaju bravari, stolari, zidari, električari i napokon mnogi dobrovoljci planinari i prijatelji planina.  Pet subota i nedjelja dobrovoljne povorke vukle su materijal na vrh planine, po suncu i žegi, po kiši i mraku, u ranu zoru znali su stići na vrh planine i prevariti sunce. Po škrapama, kuda ni mazga ne može, vuklo se teške čelične ploče, cement, pržinu, vodu, željezo, drvo, boju, alat i ostalo. Svak je nosio prema svojim mogućnostima: staro, mlado, muško, žensko, pa i najmlađi članovi. Vijugavo se otezala povorka, da bi se opet vratila po novi teret.Tako je djelatnost izgradnje započeta u brodogradilištu, postupno završavala organiziranim prenošenjem dijelova na rukama i leđima planinara, prijatelja planinara i radnika brodogradilišta. Sav je materijal trebalo iznijeti na hrbat planine tj. na 1325 metara. Završni dio izgradnje obavljen je na planini sastavljanjem dijelova i učvršćivanjem na ugrađenu betonsku podlogu, povezan čeličnim užetima i stegama. Planinarsko sklonište Vickov stup je deseterokut promjera 2 metra, a visine 3 metra, sastavljen iz čeličnih ploča. U njemu se može smjestiti (sjedeći) 9 osoba. Svečano je otvoren 27. srpnja 1952. godine u nazočnosti oko 200 planinara i građana. Ovaj Stup, kao sklonište postao je motiv za “osvajanje” vrha, jer se stalno čuje “idemo na Vickov stup” On će i dalje omogučavati ugodan predah, zaštitu i odmor svakom planinaru i posjetitelju planine Mosor.
Na kraju i nekoliko podataka o autoru i organizatoru izgradnje ovog planinarskog skloništa: ANTE GRIMANI (1908 – 1989).
Dugogodišnji predsjednik Planinarskog kluba “Split”, vrstan predavač, izuzetan organizator, pedantan administrator, autoritativan predsjednik. Uspio je prikupiti, klasificirati i sortirati mnoge vrijedne dokumente za “prilog povijesti” planinarstva u Dalmaciji – od 1899.-1978. Za uspješan planinarski rad dobio je najviša planinarska odličja.

P4010040sm P6170002sm

Česmina, planinska kuća na prijevoju Malačka

Nalazi se na hrptu zapadnog dijela Kozjaka na visini od 520  metara , u neposrednoj blizini prijevoja Malačka. To je zidana  prizemnica  koja ima tri postorije koje su planinari uredili za prihvat, sklonište i odmor planinarima i  drugim posjetiteljima  planine. U jednoj je prostoriji blagovaonica kapaciteta tridesetak  osoba, u drugoj spavaonica s 30 kreveta i treća je mala kuhinja. Spavaonica je opremljena posteljinom i  pokrivačima, iako je  dobro donijeti svoju  vreću za spavanje. Nema električne struje (snabdjeva se preko akumulatora), vodom se opskrbljuje iz cisterne pored kuće. Od planinarske kuće mogu se poduzimati slijedeće planinarske  šetnje: u zapadnom smjeru trasom Planinarskog puta “Dalmacija”na KT- 2 CRNI KRUG 650 m za 1,30sati hoda, odnosno na KT-1 VRH  Labištica( 701 m za 3 sata hoda. U istočnom smjeru može se poći na KT-4 Sv. Ivan Biranj (630 m) za 1 sat hoda. Osim toga je uređena planinarsko-rekreacijska staza dužine oko 4 kilometra. Vodi  pored same kuće na istok markiranim putem, zatim na sjever do male zelene oaze s prilično visokom vegetacijom i  malim  jezercem i izvorom.  Osobito je prikladna za djecu i starije osobe u  jesen i proljeće. Na ovim stazama nalazimo razne mediteranske  kulture i  zimzelenu vegetaciju sa dosta ljekovitog i  aromatičnog bilja. S obzirom da se kuća nalazi samo desetak kilometara od Kaštel Starog, tj. od morske obale, postoji mogućnost korištenja ovog planinarskog objekta u ljetnim mjesecima. Dakle, mogućnost višednevnog korištenja kuće i  kupanja u moru. Svatko tko je barem jednom boravio na ovom mjestu, ne može zaboraviti prekrasn pogled na more i srednjodalmatinske otoke, a čarobna svjetla  Splita i Kaštela, večeri na ovom prostoru čine nestvarno lijepima. Kuća je otvorena preko vikenda uz organizirano dežurstvo planinara. Postoji mogućnost korištenja i prema dogovoru sa  Gospodarskom komisijom koja i upravlja i organizira dežurstva. Za sve informacije i rezervacije nazvati: 098 361 698

PB110120sm vicko dom malacka 1sm

P3110025sm P2250011sm