OTKAZANO: LOŠINJ Staza Sv. Gaudenta – Osor – Lubenice – Vransko jezero

1l01.05. 2015.

Zbog rezervacije smještaja, molimo zainteresirane da se predbilježe do 07. travnja 2015.

01.05. 2015.

6.30h polazak autobusom iz Splita prema Zadru
9.00 polazak trajektom iz Zadra prema Lošinju
15.45 dolazak u Lošinj

Dolaskom u Lošinj dijelimo se u dvije grupe, jedna se smješta u Nerezine, druga nastavlja prema Osoru, odakle pješačenjem ide do planinarskog doma (2.00h) .

02.05.2015.

Grupa koja je ostala u Nerezinama, provodi dan u obilasku obližnjeg Osora i šetnji po Nerezinama. Hrabriji će se vjerojatno okupati.

Grupa koja je noćila u planinarskom domu ide u šetnju stazom Sv. Gaudenta preko vrha Televrina (558m) do crkve Sv. Mikule (2.50h) i natrag

Nakon večernje zabave, druženja u domu i noćenja, grupa se ujutro spušta u Osor.

03.05.2015.

Obje grupe se sastaju u Osoru i prema Vranskom jezeru i Lubenicama.

U popodnevnim satima trajektom iz Meraga prelazimo do Valbiske odakle se preko Krka vraćamo za Split.

 

Broj mjesta za smještaj u planinarskom domu je ograničen (12 osoba) .

Sudionici koji nisu zainteresirani za odlazak do planinarskog doma biti će smješteni u apartmanima u Nerezinama.

Zbog rezervacije smještaja, molimo zainteresirane da se predbilježe do 07. travnja 2015.

Informacije i prijave (predbilježbe) i na mail adresu pk.split@gmail.com

Doprinos sudionika za izlet:

Smještaj u domu – 590,00 kn

Smještaj u apartmanu – 690,00 kn

U cijenu nisu uračunati obroci ni korištenje kuhinje.

Planinari koji se odluče za smještaj u domu, mogu se prijaviti za obrok kod domara.

 

*******************

NEREZINE

Mjestom dominira zvonik franjevačke crkve sa samostanom (XV. st.). Unutrašnjost crkve krije sakralna umjetnička djela među kojima se svojom ljupkošću ističe slika Bogorodice s djetetom, nepoznatog venecijanskog slikara iz XV. st.
Nerezine su mjesto koje se postupno iz težačke i pastirske jezgre razvilo u ribarsko i pomorsko naselje s brodogradilištem poznatim po svojim majstorima i izradi brodova od drva.

2l

OSOR

Zahvaljujući prokopanom kanalu (Cavata, Kavuada, Cavanella), koji je omogućavao prolaz i plovidbu iz jednog mora u drugo, ovdje se u prošlosti odvijao glavni tranzitni promet između Sjevernog Jadrana i dalmatinske obale, što je od Osora učinilo internacionalnu luku.
Temelji gradskih zidina otkrivaju drevnu povijest čiji tragovi sežu u pretpovijest do IX. st. prije Krista, a ime gradića, Osor – Apsoros za koje se smatra da potječe od imena antičkog junaka Apsirta, brata nesretne Medeje, čini ovaj starodrevni gradić mitskim.
Antički gradski trg na kojemu se nalaze prekrasne zgrade iz XV. i XVI. st., gradska vijećnica s natkrivenom ložom (danas Arheološka zbirka Osor – Lošinjski muzej), biskupska palača te velebna katedrala sa zvonikom sačinjavaju povijesnu jezgru grada.
Cijeli je grad Osor zapravo muzej na otvorenome u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike; grad-muzej čiji vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana. Gradić, koji je u isto vrijeme i povijest i muzej, ljeti postaje jedinstveni scenski prostor bogat kulturnim događanjima među kojima se ističu Osorske glazbene večeri, koje se tijekom ljetnih mjeseci održavaju od 1976. godine.

3l

LUBENICE

Lubenice su malo mjesto na otoku Cresu, smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. U srednjem vijeku mjesto je bilo jedno od središta arhipelaga koje je imalo geostrateški značaj.

U mjestu se nalazi srednjovjekovna utvrda te ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice: crkvica Sv. Nedjelja, gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka, župna crkva Blažene Djevice Marijee sa zvonikom iz 18 st, crkvica Sv. Jakova.

Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće imaju samo brojeve od jedan do četrdeset i dva. U Lubenicama postoji škola, no kako u mjestu ne živi nitko mlađi od 65 godina, za školom nema potrebe

4l

VRANSKO JEZERO

Vransko jezero je slatkovodno jezero u središnjem dijelu otoka Cresa. Dugo je oko 5,5 km, široko do 1,5 km, a površina mu iznosi 5,5 km². Jezerska zavala oblikovana je u zoni trošnih krednih dolomita.

Nalazi se na općenito bezvodnom otoku Cresu koji leži u Kvarnerskom zaljevu. Jezero je golem prirodni rezervoar koji sadrži više od 200 milijuna m³ slatke vode.

Jezero je kriptodepresija čija je apsolutna dubina oko 74,5 m, a srednji vodostaj oko 13 m iznad razine mora, pa najdublji dio jezerskog dna leži oko 61,5 m ispod morske razine.

Iskorištava se za vodoopskrbu cresko-lošinjskog otočnog prostora. U jezeru nema raspadanja i ono je čisto (oligotrofno) te je i tu posebno među našim krškim vodama. U vodi bakterija gotovo da i nema, pa se jezerska voda bez filtriranja uzima za vodovod.

5l

Prilozi