Poštak

Planinarski klub „SPLIT“ poziva svoje članove i članove HPS-a na

PLANINARSKO REKREACIJSKI IZLET

Lička Plješivica ( Poštak 1425. m )

u nedjelju 29. listopada 2017.g

Pravac kretanja: Split ( kolodvor Sukoišanska ) – Muć – Knin – Otrić ( želj. postaja Zrmanja )  – Knin – Split.

Polazak  29.10.2017. nedjelja u 07.00 h – VAŽNO: taj dan vrijeme se vraća 1. sat unatrag

Prijevozno sredstvo: autobus, cijena 75. kn

Povratak: istoga dana u večernjim satima

Glavni vodič:  Josip Dadić  ( 091 727 17 29 )

Težina izleta: Kondicijski srednje teško ( visinska razlika 787. m )  i tehnički nezahtjevno .

Dinamički plan :

06:45 h – okupljanje na autobusnoj postaji Sukoišanska
07:00 h – polazak prema Otriću (  Željeznička postaja Zrmanja ).
10.00 h – dolazak u Otrić ( n/v 638. m ) i početak uspona prema vrhu

13.00 h – dolazak na vrh Poštak ( n/v 1425. m ) , odmor , ručak iz ruksaka

 

 

3

Poštak ( 1425 m.) – Po nekim izvorima, dobio je ime u vrijeme kada se u podnožju planine razmjenjivala pošta na granici između Austro – Ugarske i Turske. Poštak se  izdiže iznad rijeke Zrmanje sa prepoznatljivom strmo odsječenom padinom ispod vrha. Gledano sa državne ceste D1 vrh je vrlo impresivan i mami da se na njega popnete. Nalazi se na tromeđi između Like, Dalmacije te Bosne i Hercegovine. Planinarski je vrlo zanimljiv , pa je iz tog razloga često odredište mnogih planinara. Zanimljiv je zbog svojih širokih vidika neometanih u svim smjerovima. Posebno privlači pažnju sa svojim neobičnim samostojećim kamenim figurama raznih oblika na zapadnom dijelu travnate padine podno vrha , na 1150 m nadmorske visine. Tu se posebno ističe kamena skulptura – kod planinara poznata kao gljiva ili „ Glava svemirca – Marsovca “.

 

Napomena : Poštak je gotovo u cijelosti nastradao u ljetnim požarima na tom području . Budući je više od 90 % površine na Poštaku pravi kraški teren ( trava + kamenje ) , s vrlo malo šume , to i prizori koje trenutno zatičemo na Poštaku ipak nisu u tolikoj mjeri kataklizmični jer su kiše na kraškom terenu isprale garež i već polako izrasta nova trava . Velika šuma s jugozapadne strane vrha Poštaka koju vidimo na priloženoj slici nije nastradala , kao ni vrlo bujna vegetacija sa sjeverne strane vrha .

 

 

14.00 h – početak spuštanja sa vrha

16.30 h – silazak u Otrić i polazak prema kući .

19.00 h –  dolazak u Split .

 

Dodatne informacije , prijave i obvezne uplate na klupskom sastanku utorkom od 19.00 sati u SC Gripe ( Svečana dvorana ) , Osječka 11.  Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.

Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS koji imaju iskaznicu i „ markicu “ za 2017. godinu.

Sudionici su obvezni pridržavati se uputa vodiča , odjenuti se i obući sukladno vremenskim uvjetima te imati potrebnu količinu vode i hrane.

Sudjelovanje na izletu je na osobnu odgovornost.

Vodiči zadržavaju pravo promjene rute i satnice , te otkazivanja ture u slučaju loše vremenske prognoze ili drugih nepovoljnih uvjeta za planinarenje.